Curly Coated Retriever en ægte aristokrat

Curly Coated Retriever er en fantastisk dejlig familiehund, nok en af de bedste der findes. Den er rolig, trofast og elsker sin familie. Den sætter sin familie højt over alle andre, det er ikke en hund som løber til alle, hverken mennesker eller andre dyr, den bliver trofast ved dem som den holder af.
Den har det bedst når den er sammen med en fra familien, men kan fint være alene hjemme når det kræves, og så er den vagtsom, uden på nogen måde at være aggressiv.
Det er en race som ikke kræver det helt store, har ikke behov for lange luftture, men hellere lidt træning eller indholdsrig leg, hvor den skal bruge hjernen.
Curlyen kræver ikke den store pelspleje, 5-10 minutter en gang om måneden, hvor man med en saks klipper de lange hår af, og sprøjter den over med en vandforstøver, eller endnu bedre, giver den en svømmetur.

Curly Coated Retriever er den ældste af de fem retrieverracer. Den er som navnet antyder krøllet over det hele undtaget i ansigtet og nederst på benene. Den findes i farverne sort og brun.
Det er den største af retrieverracerne, en velbygget hund der giver indtryk af elegance, det er en aristokrat som kommer svævende hen over jorden, eller sidder med knejset nakke og betragter situationen.


Antalsmæssigt er det den mindste retrieverrace, i Danmark er der kun registret 70 Curlyer, pr. 15. august 2006.

Man ved ikke helt hvornår eller hvordan racen er opstået, men i det 17. århundrede har forfattere rosende beskrevet Curlyen for dens apporteringsevne, udholdenhed og mod til at gå i vand.
Man ved at Curlyen er den første race,der i England har været seriøst anvendt som apportør.
I 1860 er Curlyen blevet vist på udstilling i England, og fra 1864 har den været udstillet i klasser kun for Curlyer. Den første Curly Coated retriever blev registreret i Danmark 1966.