Labrador Retriever

Labradoren har en stærk medfødt trang til at apportere - at hente ting. Og når dette gennem målrettet avl kombineres med en vilje til at behage sin fører og en stor jagtlyst får man ikke bare en fremragende apportør på jagt, men også en hund, som kan løse mange andre opgaver.

  • Således er den også vel repræsenteret på Skov- og Naturstyrelsens liste over registrerede schweisshunde.
  • Toldvæsenet anvender i vid udstrækning Labrador som narkohunde.
  • Som servicehunde - for blinde og kørestolsbrugere - er racen velkendt.
  • Men de fleste Labrador er først og fremmest højt skattede familiehunde.

Uanset på hvilket niveau, man ønsker hunden skal fungere, er det nødvendigt at motivere og opdrage en Labrador i overensstemmelse med dens medfødte egenskaber og evner.

Labradorens historie

De fleste mennesker kender Labrador Retrieveren som en venlig, glad og logrende hund med en god appetit. Men racen er meget mere nuanceret end det.
Labrador Retrieveren er Danmarks mest populære jagthunderace og Danmarks populæreste race udfra Dansk Kennel Klubs liste over antallet af årligt registrerede hvalpe.
Racen blev introduceret i Danmark i løbet af 1950'erne.

Det var engelske godsejere, som i sidste halvdel af 1800-tallet fik øje på den sorte hund med det samarbejdsvillige sindelag. Disse sorte hunde stammede oprindeligt fra fiskerlandsbyer på New Foundlands kyst og blev bragt til England med handelsfolk. I England blev de renavlede som apporterende hunde og der gik vældig sport, godsejerne imellem, i at have de bedste apportører. Der var stor prestige i at kunne fremvise godt hundearbejde for sine jagtgæster og de gode Labrador Retrievere var i høj kurs. I 1904 blev racen anerkendt som selvstændig race i den engelske kennelklub. Omtrent samtidig begyndte man at afholde markprøver hvor også labrador deltog. Ret hurtigt viste denne race sig at dominere på markprøverne og i mellemkrigsårene etablerede Labrador Retrieveren sig som en særdeles kompetent apportør på markprøverne og på jagterne i England.

Siden dengang er Labradoren blevet udbredt over hele Verden. I Danmark er vi stadig tro mod den oprindelige tanke, nemlig at Labrador Retrieveren først og fremmest er en brugshund - en apporterende jagthund med et ganske bestemt væsen som sit adelsmærke. Den skal først og fremmest være venlig overfor andre hunde og mennesker, den skal være nem at træne og have stor jagtlyst og så skal den ligne en labrador.